První dojmy ze Sony Xperia XZ2: Baculaté vlajkové lodě s novým designem

sony xperia xz2 mwc

Sony byla jedna z mála společností, která na veletrh MWC přivezla nové vlajkové modely. A to Xperia XZ2 a jeho menší Compact verzi. Na oba telefony jsme se byli podívat na výstavišti a níže můžete nalézt naše první dojmy.

Xperia XZ2 má nový design, který si nehraje na tenkost

Změna designu je jedna z nejvíce diskutovaných věcí, kterou můžeme u nových telefonů Sony vidět. Co jsme mohli pozorovat, tak pro mnoho lidí nejsou změny pozitivní. Za nás je ale rozhodně plus, už bylo na čase se posunout z hranatého designu, který se po několik generací téměř neměnil.

Hlavních změn si můžeme povšimnout na zadní straně, kde jde nejvíce vidět nový „Ambient Flow“ design, který nahrazuje „Omni Balance“. S novým designem se také přemístila čtečka otisků prstů na záda telefonu. Pro majitele Xperia telefonů to bude velká změna, dříve totiž byla v bočním zapínacím tlačítku. Umístění je ale vyřešeno dobře a není problém čtečku nahmatat, i u těch, kteří mají menší prsty.

Fotoaparát se také přemístil, a to na střed. Z funkčního hlediska to nemá žádný vliv. Důvodem přemístění je jednoduchý, jak Xperia XZ2, tak i Xperia XZ2 Compacit mají poměrně značné zaoblení zadní strany. To přidává na pohodlnějším držení, nicméně kvůli tomu jsou oba telefony poměrně dost baculaté. Tloušťka Xperia XZ2 je 11,1 mm, u Compact verze dokonce 12,1 mm, už při prvním držení v ruce si toho všimnete. Není to žádný velký problém, nicméně některým lidem by to mohlo vadit. Jen pro srovnání uvádíme tloušťku Galaxy S9, která je 8,5 mm a Nokia 8 Scirocco, což je další nově představený telefon se zaobleným designem. Nokia má tloušťku 7,5 mm.

Druhá věc, kterou k novému designu máme, je použití materiálu u Compact verze. Zatímco normální verze má na zadní straně Gorilla Glass 5, což je sice lapač otisků, ale stále 3D skleněný povrch vypadá, že jde o něco prémiového, co se u vlajkových modelů čeká. Compact verze má záda z polykarbonátu, který na telefonu vypadá strašně lacině. Pro někoho to samozřejmě nemusí být mínus, obzvlášť pokud nechtějí svým telefonem „upozorňovat“ okolí.

xperia xz2 vyroba

První Sony telefony s 18:9 displejem

Sony jde na trendy pomaleji, to jde vidět například u duálních fotoaparátů či displejů s poměrem stran 18:9. Druhého jmenovaného jsme se dočkali až nyní u modelů Xperia XZ2 a XZ2 Compact. A i když už má moderní poměr stran, tak se nedá říct, že by rámečky kolem displeje byly nějak malé. Oproti minulým Sony telefonům můžeme vidět pokrok kupředu, každopádně hodně konkurenčních telefonů zachází s rámečky do větších extrémů. A i když se zmenšily rámečky, ta se stálo dostalo na stereo reproduktory na přední straně, i když na bradě telefonu už jsou hodně na kraji. Měly by být díky úpravám hlasitější než předchozí telefony. To jsme ale nedokázali ověřit vzhledem k hluku, který na výstavišti byl.

Do žádných extrému se nezachází ani u displeje. Oba telefony nabídnou FullHD+ rozlišení, což je stále úplně v pořádku dostačující. Jde o IPS displeje a během zkoušení telefonu jsme si nevšimli ničeho podivného, ani nějakých chyb, jako je třeba horší pozorovací úhly. Novinkou pro tuto řadu je pak podpora HDR.

Jeden z dalších rozdílů mezi XZ2 a XZ2 Compact je bezdrátové nabíjení. Pouze větší model jej nabídne, zároveň Sony vydává i vlastní bezdrátovou nabíječku. Jde o standard QI, takže bude fungovat i na většině jiných telefonů s podporou bezdrátového nabíjení QI.

Po stránce výkonu je vše v nejlepším pořádku

Pokud jde o výkon telefonů, tak zde nemůžeme mít žádné výhrady. U obou modelů se o něj stará Snapdragon 845, který doplňuje 4GB RAM a 64 GB úložiště. Baterie má u většího modelu kapacitu 3 180 mAh, u menšího pak 2 870 mAh.

Plusem každopádně je, že tlačítka zůstala zhruba na stejném místě. A to včetně u telefonů neobvyklé spouště fotoaparátů. Se stiskem tlačítek jsme neměli problém, nejsou vůbec tuhé. Co už ale nezůstalo na svém původním místě, ani nikde jinde na telefonu, je 3,5 mm konektor. Pokud si budete chtít přehrát hudbu do sluchátek, budete muset využít redukci, bezdrátové připojení či USB-C sluchátka.

[aps_product_sz id=“486183″]

[aps_product_sz id=“486184″]

Fotoaparát obdržel vylepšení zpomaleného videa

Fotoaparát najdeme u obou modelů stejný. A to se snímačem Sony IMX400. Nabízí 19 MPx, světelnost f/2.0. Největší změnou je vylepšení zpomaleného videa, které je nyní dostupné ve FullHD rozlišení, což je více než umožňuje Samsung u Galaxy S9. Ten má „pouze“ HD video.

Není to ale jen o zpomaleném videu, nové telefony Sony také mohou natáčet videa ve 4K rozlišení a v HDR. Díky tomuto se konečně dá pochopit i podpora HDR u displeje. Pokud jde o samotnou kvalitu fotografování, tak z fotografií, co jsme měli možnost pořídit na výstavišti nešlo vidět nějaké velké zlepšení. Vzhledem k horším světelným podmínkám a cloně f/2.0 se ale nedaly čekat zázraky. Fotoaparát si troufneme hodnotit až při recenzi.

Jak to máte vy? Líbí se vám nové telefony Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)